V sredo, 22. 2. 2023, smo v zbornici OŠ Roje izpeljali šolski parlament na temo duševnega zdravja otrok in mladih. Učenci so se pogovarjali o lastnem duševnem zdravju in z nami delili izsledke, do katerih so prišli znotraj svojih razredov. Učenci so razmišljali o svojih čustvih, o spopadanju z lastnimi težavami, o različnosti in o tem kaj jih dela enkratne.
 
Na šolskem parlamentu so se nam pridružile še strokovne delavke iz CDZOM Domžale in CSD Domžale. Prisostvovala je tudi mama ene izmed učenk PPNIS. Prav tako pa sta bila na šolskem parlamentu prisotni ravnateljica OŠ Roje in podravnateljica.
Za vse, tako učence, kot učitelje in vse je šolski parlament prinesel veliko tem za razmislek.
 
V četrtek, 2. 3. 2023, smo se z dvema učencem in eno učenko odpravili na medobčinski šolski parlament, ki je potekal na OŠ Domžale.
Prisotni predstavniki osnovnih šol iz Domžal so bili: mentorji in predstavniki otroških parlamentov OŠ Domžale ter podružnične šole Ihan, OŠ Roje, OŠ Rodica, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Dragomelj, OŠ Dob, OŠ Jurija Vega Moravče, OŠ Janka Kersnika Brdo, OŠ Trzin in OŠ Venclja Perka Domžale.
Povabljeni gostje: Karlina Strehar, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale, Nina Valenčič, v. d. ravnatelja OŠ Domžale, ter podžupan Matej Primožič.
 
Potek MOP:
Po pozdravnem govoru voditeljskega para in napovedi tematike (duševno zdravje otrok in mladostnikov) so zbrane nagovorili povabljeni gostje.
Sledile so štiri delavnice, na katerih so mladi parlamentarci spoznavali, kako si lahko pomagamo, če se soočimo z duševnimi stiskami. Osnovnošolci so se v štirih skupinah udeležili gibalne, likovne, ustvarjalne ter debatne delavnice. Na prvih treh so spoznavali, kako lahko s prostočasnimi aktivnostmi poskrbimo za svoje dobro mentalno počutje, na debatni delavnici pa so parlamentarci drugim predstavnikom povedali, kaj so na šolskih parlamentih o tej temi razpravljali na njihovi šoli. Ugotovitve so primerjali ter prišli do podobnih sklepov, da se stiskam najlažje izognemo ali jih vsaj omilimo s pogovorom z zaupanja vrednimi ljudmi, z gibanjem ter s kreativnim ustvarjanjem oziroma z aktivnostmi, ob katerih se sprostimo.
 
Skupno parlamentarno sporočilo:
»Duševno zdravje je enako pomembno kot fizično zdravje, zato si pomagamo z gibanjem, pogovori in aktivnostmi, in smo tako bolj pozitivno naravnani.«
Dostopnost