V petek, 4. 10. 2024, smo se mlajši učenci PPVI in NIS programa odpravili na kulturni in tehniški dan v Menačenkovo domačijo v Domžalah.

Namen dejavnosti je bil učence spodbuditi k razvijanju spoštljivega odnosa do kulturne dediščine. Učenci so opazovali in opisali kmečko hišo. Spoznavali so,

za kaj so uporabljali različne stare predmete. Spoznali so črno kuhinjo z odprtim ognjiščem in kmečko izbo ali ”hišo” z bohkovim kotom in klopjo okrog in okrog.

Muzejska hiša je bila bivališče in delavnica krojaške družine Ahčin. Na vodenem ogledu smo izvedeli, da jo je leta 1898 zgradil krojač Janez Ahčin, poznana pa je še danes pod domačim imenom »Pr’ Menačnk«. Domačija je od leta 2003 preurejena v etnološki muzej, zato smo si z veseljem ogledali stare predmete in pohištvo, ki prikazujejo življenje kmečko obrtniške družine Ahčin.

Na koncu obiska smo se udeležili delavnice Tiskanje prtičkov. Ogledali smo si zbirko klišejev iz kamnov za tiskanje, ki jih je izdelal Martin Flis v začetku 20. stoletja, ter prikaz tiska s kamni na prtiček. Potiskane prtičke smo tudi pobarvali.

Učencem je bil obisk Menačenkove domačije všeč, saj so lahko spoznali življenje naših prednikov.

Dostopnost