Varno v vrtec in šolo

Bodimo varni na cesti

Tudi v letošnjem šolskem letu sodelujemo v projektu Varno v vrtec in šolo, ki ga organizira društvo Sobivanje v sodelovanju z Agencijo za varnost v prometu.

Na učnih sprehodih vadimo oz. se učimo ustreznega vedenja v prometu, pravilnega prečkanja ceste ali železniških tirov, pravilne hoje po cesti oz. pločniku ter opazujemo in opisujemo označbe na voziščih, prometne znake in pravila. Na križiščih s svetlobnimi prometnimi znaki vedno spremljamo delovanje semaforja in pravilno prečkamo ceste. Včasih imamo na sebi tudi pripomočke (rutke, odsevne elemente ali svetla oblačila) za boljšo vidnost v prometu.

Tudi letos smo ob razmišljanju o varnosti v prometu na splošno in o varnosti na poti v vrtec in šolo ter v okolici otroških igrišč ustvarili različne izdelke. Izdelali smo kartice (slike prometnih znakov) za igro Spomin, maketo prometnega režima okolice šole, fotostrip (fotografije in opisi sprehoda oz. zapisi pomembnih informacij in znanj o varnem gibanju v prometu), plakat (slike okolice šole, kolesov, avtomobilov … z zapisi, na kaj moramo biti pozorni kot udeleženci v prometu ter označbami nevarnih točk v okolici šole), lepljenke in risbe prometnih znakov. Skicirali in pobarvali smo tudi načrt okolice šole in sestavili pravila, ki omogočajo večjo varnost udeležencev v prometu (Če kolesar pridrvi, se mu umakni s poti. Pazi, da te avto ne pogazi. Če pločnika ni, se po levi hodi. Levo, desno, levo, čez zebro gremo veselo.).

Vemo, da zlasti v jesenskem in zimskem času vozniki avtomobilov težje opazijo pešce in kolesarje na cesti. Zato je še toliko bolj pomembno, kakšno je naše vedenje na cesti oz. kakšen zgled predstavljamo otrokom. Prav tako pa se je potrebno z otroki večkrat pogovoriti o ustreznem vedenju na cesti in pripomočkih, ki pomagajo k boljši vidnosti udeležencev na cesti.

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Nerazvrščeno

 
 

Deli