Motivacija

Motivacija je sila, ki nas žene k delovanju proti tistemu, kar si želimo. Ko imamo določeno željo ali si postavimo posamezen cilj smo na začetku po navadi zelo motivirani. Prav vsi pa se znajdemo na točki, ko motivacija odpeketa stran in nas pusti same z raznimi ovirami, težavami in izgovori.

Kaj lahko naredimo, da delujemo v smeri proti tistemu, kar si želimo, tudi takrat, ko nimamo motivacije? 

 1. DOBRO JE IMETI NAČRT

Če imamo načrt se lažje držimo poti, ki nas vodi do določenega cilja. Če se na primer želimo naučiti matematiko za 6. razred – si naredimo urnik, kdaj bomo delali/reševali vaje in naloge, koliko časa bomo za to porabili, kakšne pripomočke potrebujemo, da bomo dosegli svoj cilj, kdo nam lahko pri tem pomaga, itd.

 1. ODGOVORIMO NA NASLEDNJA VPRAŠANJA (TUDI VEČKRAT, ČE JE POTREBNO):
 • Zakaj je to dobro zame?
 • Zakaj je pomembno, da to dosežem?
 • Kako se bom počutil/a, ko to dosežem?

Zapišemo si lahko zunanje in notranje motivatorje, ki nas ženejo k določenemu cilju. Dobro je, da imamo zapisano nekje pri roki, da se na motive spomnimo vsakič, ko nam zmanjka zagona.

Na primer, da izgubljamo motivacijo za učenje in se vedno manj učimo – dobro je, da se spomnimo, da je učenje koristno za nas, da je znanje naložba, da nam bo to znanje pomagalo v življenju, da bomo zaradi njega lahko opravljali delo, ki nas veseli, da bomo sami lahko pomagali drugim, da bomo lahko tudi druge kaj naučili, da nam znanja nihče ne more vzeti, itd.

 1. DOBRO JE, DA ODSTRANIMO ZUNANJE MOTILCE

Zunanje distrakcije nas lahko hitro odvrnejo od cilja in nas de-motivirajo.

Zato je dobro, da odstranimo tiste »kratilce motivacije«, ki bi nas lahko ovirali na poti do želenega. Na primer, da se želimo zbrano učiti – telefon utišamo in pospravimo na tako mesto, kjer ga ne vidimo, če nas moti glasba ugasnemo radio, če potrebujemo tišino za učenje, poiščemo miren kotiček, ipd.

Ko odstranimo zunanje distrakcije, se lažje osredotočimo na cilj in hitreje najdemo zagon za delovanje.

 1. PREDSTAVLJAJMO SI POT DO CILJA

Velikokrat slišimo, da je bolj pomembna pot kot sam cilj. Dobro je, da si predstavljamo posamezne korake in se ne osredotočimo zgolj na želen rezultat. Tako se lahko pripravimo na to, kaj nas čaka, obenem pa postopamo dosegamo manjše cilje, ki nam lahko vsakič dajo nov zagon.

 

 1. ZAVEDAJMO SE MOŽNIH OVIR

Včasih je dobro, da smo pripravljeni na določene ovire, ki nam lahko prekrižajo pot, saj se tako lahko že v naprej pripravimo na potencialne kratilce motivacije ter se z njimi lažje soočimo.

Ko deifiniramo morebitne ovire je dobro, da jih razdelimo na dve kategoirji:

 • na tiste na katere nimamo vpliva
 • tiste na katere lahko vplivamo.

Ko se znajdemo pred določeno oviro, poskušajmo pozabiti na tiste na katere nimamo vpliva in se osredotočimo na reševanje tistega, kar lahko.

 1. POZITIVNI SAMOGOVOR

Spodbudne besede, ki jih govorimo sami sebi so lahko velik motivator. Pozitivne besede so lahko na primer: 

 • »Močnejši/ša sem od vseh ovir, ki mi pridejo na poti.« 
 • »Vsak dan bolj in bolj napredujem.« 
 • »Trenutna težavnost ni nič v primerjavi z dobrim občutkom, ki ga bom dobil/a, ko dokončam zadano nalogo«. 
 1. POČNIMO STVARI, KI NAS VESELIJO

Ko počnemo stvari, ki so nam všeč (npr. šport, ustvarjanje…), dobimo več zagona in motivacije tudi za naloge, ki nam sicer ne dišijo preveč, a vemo da je dobro, da se jih lotimo. Kadar si vzamemo dovolj časa za stvari, ki jih radi počnemo, imamo več energije, smo bolj zadovoljni ter posledično bolj zagnani za doseganje ciljev, ki smo si jih zastavili.

 1. NAGRADIMO SE

Nagrada je lahko odličen motivator, kadar potrebujemo zagon in motivacijo. Nagrada nam lahko dvigne samozavest ter nam da potrditev o svojih zmožnostih in sposobnostih. Ni nujno, da je nagrada velika. Prav vsaka v nas zbudi prijetne občutke.

Nagrade so lahko materialne, kot so na primer: bombon, medalja, diploma, priznanje, itd. ali pa nematerialne: pohvala, sprehod, itd.

Nagrado si seveda lahko ustvarimo oziroma podarimo tudi sami. Na primer, da si ob koncu končanega šolskega leta privoščimo kos oblačila, ki si ga že dolgo želimo.

 

Za pomoč (tudi pri izboljšanju in dvigu motivacije) smo vam na voljo!

Svetovalna služba

 

(Prirejeno po: https://www.brstpsihologija.si/8-tehnik-motivacije/)

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Nerazvrščeno

 
 

Deli