Kako se počutiš?

V zadnjih tednih se veliko ukvarjamo s tem, kako se prilagoditi na nov način življenja, funkcioniranja, šolskega dela in dela na daljavo. Pomembno je, da otroci kljub razmeram napredujejo v skladu s svojimi zmožnostmi, da se razvijajo in učijo. Pomembno pa je tudi to, kako se ob vsem tem počutimo. Kako se počutite vi, kot starši in kako se počutijo vaši otroci. Znanje je investicija, prav tako pa je investicija tudi dobro (fizično in duševno) zdravje, občutek kompetentnosti in varnosti.

Verjamem, da ste se v zadnjem obdobju srečali s celim spektrom čustev – od jeze, do strahu in žalosti, pa do presenečenja in veselja. To so osnovna čustva, ki jih čutimo vsi posamezniki. Nobeno od njih ni boljše ali slabše od drugega, res pa je, da se bolj prijetno počutimo, kadar čutimo veselje oz. bolj neprijetno kadar smo jezni in/ali žalostni. Vendar pa to ne pomeni, da so jeza, žalost in strah slabi in se jih moramo izogibati. Nikakor! Zelo je pomembno, da si dovolimo čutiti vsa čustva, saj ima prav vsako od njih svojo funkcijo. Čustva ne čutimo konstantno, ampak takrat, kadar določeno situacijo zaznavamo kot pomembno, torej kadar ji pripišemo pomen – takrat se nanjo odzovemo z enim (ali pa več) čustvom. Cilj je torej vedno, da si dovolimo (ob)čutiti vse, hkrati pa poskrbimo, da čustva izražamo na ustrezen način, pri katerem ne škodujemo sebi ali drugim (npr. jezo lahko izrazimo tako, da boksamo v mehek vzglavnik, zmečkamo časopisni papir, mečemo v tla žogico; kadar smo žalostni jokamo; kadar nas je strah, lahko to povemo drugim, raziščemo kakšno razmišljanje ta strah spodbuja oz. omogoča, pogledamo kako realen je ta strah, ipd.).

 

V tem času je vzpostavljenih veliko mrež, ki ponujajo brezplačno psihosocialno pomoč in podporo, na katere se lahko obrnete:

  • Telefonska psihološka podpora Društva psihologov Slovenije in NIJZ je na voljo na številki 041 443 443 – vsak delovnik od 16.00 do 24.00 in med vikendi od 14.00 do 24.00.
  • Psihološke posvetovalnice Posvet do nadaljnjega omogočajo pogovore po telefonu vsak delovni dan med 08. in 18. uro na telefonski številki: 031 704 707.
  • Strokovnjaki psihoterapevti in specializanti psihoterapije nudijo psihosocialno pomoč od ponedeljka do petka med 10. in 12. uro na telefonski številki: 01 306 41 14.
  • Psihosocialna podpora na posebni telefonski številki Rdečega križa Ljubljana: Na številko 01 600 93 26 jih lahko pokličete vsak dan od 16. do 20. ure, z vami se bodo pogovarjali prostovoljci terapevti iz SKZP.

Če ste se zaradi situacije znašli v finančni stiski, se lahko obrnete na:

  • Zveza prijateljev mladine Domžale: 01 721 27 91 ali 041 367 808
  • Rdeči križ, območno združenje Domžale (materialna pomoč): 01 729 23 33
  • Šolska svetovalna služba

 

Pri soočanju in premagovanju stisk, se lahko vedno obrnite name – skupaj bomo poskušali najti oz. poiskati ustrezno rešitev!

 

Svetovalna delavka Anja

anja.orsic@guest.arnes.si

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Nerazvrščeno

 
 

Deli